PIRKKALANLAHTI

Pedersöre_V1655T_s40_Pynttäri-Nelimarkka-kauppa (1)

NELIMARKAN SYNTY; Tarinan mukaan huhtikuussa 1515 Pietari Johanpoika (myöhemmin Jussinpoika) tuli Pedersören Katternön kylästä Lappajärven yli isänsä, veljensä ja vaimonsa kanssa, mukanaan lehmä ja hevonen, Alajärvenjoen ensimmäiselle koskelle johon asettuivat asumaan. Voudintilien nokkaveroluettelossa 1548 heidät rekisteröitiin Sissalan nautinnan haltijana ja kartanotontti oli kosken niskassa. Sissalan nautinta ulottui Alajärveen joen suusta isonsaaren kiertäen Viinamäen alangon kautta Kaartusjärven kiertäen kohti Isoaniemeä. Tuosta nautinnasta erotettiin 1558 Sikkilän nautinta. Kartanotontin ollessa nykyisellä paikallaan Sissalan yläpuolella. Seuraava nautinta syntyi 1607 kun siitä erotettiin Sihtalan nautinta. Kartanotonttina käytettiin Sissalan kartanotonttia, jota vouti ei kuitenkaan hyväksynyt vaan uusi kartanotontti erotettiin joen pohjoispuolelle 1608. Neljäntenä nautintana Sissalasta erotettiin 1609 Neljemark, jonka kartanotonti tuli Pekkolanniemen etäläpäähän. Nautinnan sisään jäi mm. Pirkkalanlahti, josta muodostui varsinainen ”aarreaitta” siihen keväisin kutemaan nousevan tuomilahnan ansiosta. Herrasväki ihastui tuohon isokokoiseen suolattuun lahnaan, jolla mm. voitiin maksaa verot. Tästä seurasi kalastus riidat naapurin kanssa, joka riita ratkesi 1644 kun Nelimarkan silloinen isäntä Matti Matinpoika myy ”vähäpätöisen” maapalasen, joka alkaa nykyisen Kurejoen suusta Kaupinniemen eteläisen lahden pohjaan ja sieltä kohti Granfossin koskea. Nautinnan ostajana oli Pynttärin isäntä Pietari Simoninpoika. Kauppahinta oli lästi hyvää hautatervaa katso( Matti Lundin) Pedersören käräjäpöytäkirja ote 14.12.1664. Tuolle nautinnalle annettiin voudintileissä nimeksi Lill-Pynttäri. Eli kyseessä on Paavola – nykyinen Alajärven keskusta.

 

Alajärvellä 29.3.2017 Pentti Jukantupa